Funkcionális kültéri fitnesz park építés
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Szerző képeAlexandra dr. Varga

Funkcionális kültéri fitnesz park építés


Tervezés - Gyártás - Telepítés
ABS Fitness Park • Magyar tervezésű kültéri fitnesz park

Funkcionális edzés a szabadban


Sokan rajonganak a szabadtéri tevékenységekért és ehhez mérten keresnek maguknak aktív elfoglaltságot. A saját testsúlyos edzést eddig csak az edzőtermekben lehetett teljeskörűen űzni, mivel csak ott kapták meg azt, amire igazán szükségük volt. Változatos erő – állóképességi terhelést, látható fejlődést és kellemes légkört. Mi pontosan ezt a kívánalmat ültettük át kültéri fitnesz parkjainkba.


A cél egy komplex, mindenki által használható, az összes izmot megdolgoztató, intenzív kardió hatást kifejtő és a mozgáskoordináció szintjét is fejlesztő kültéri fitnesz park létrehozása volt.


Így megalkottunk egy olyan edzésszisztémára felépített funkcionális edzőparkot, amely egyben közösségi térként is funkcionál.

„Az ABS Fitness Park® − Különböző izomcsoportok erősítésére, nyújtására és az állóképesség fejlesztésére használható rendszer és több funkciós eszközpark.”


Ha kültéri fitnesz parkot szeretnél venni, akkor hívd a +36 (20) 956-2680-as telefonszámot.

Mi a funkcionális kültéri fitnesz park lényege?


"Különböző izomcsoportok erősítésére, nyújtására, a mozgáskoordináció, stabilizáció fejlesztésére és az állóképesség növelésére kidolgozott edzésmódszer a hozzá kifejlesztett állványzattal és többfunkciós eszközparkkal." (Kiss László, birkózó edző)



Célközönsége


Az eddigi kondiparkok jórészt a már kiforrott izomzattal rendelkező férfiak számára voltak csak használhatóak, mert túlzott mértékben szerepeltek bennük a kikönnyítés nélkül használható húzódzkodók – tolódzkodók.



Nálunk az állomások 70%-a olyan irányú edzésmunkát is megenged, amely alkalmas az adott sporteszközön végezhető gyakorlatok kikönnyítésére és emellett támogatja a sokoldalú izomerősítést és a magas szintű erő-állóképesség elérését a fizikai erőnléttől függetlenül.


Felhasználói kritériumok


Az állandóra telepített kültéri fitneszeszközökre vonatkozó – MSZ EN 16630:2015 jelzetű – szabványnak megfelelően mindenki szabadon használhatja, aki betöltötte a 14. életévét és eléri a 140 cm-es testmagasságot, valamint tisztában van a saját fizikai erőnlétével és korlátaival, valamint rendeltetésszerűen és önállóan használni tudja a sporteszközöket.


Az edzések célja és jellege

Sokoldalú izomerősítés és erő-állóképesség fejlesztés


Az ABS Fitness Park Kft. által tervezett kültéri fitnesz parkokban nagy hangsúlyt fektetünk az alapizomzat, valamint a környezetében lévő kisebb tartóizmok, stabilizációt biztosító inak és izmok kidolgozásához szükséges, változatos eszközállomány összeállítására.


Olyan rendszert alkottunk meg, amelynél az ízületek mozgási terjedelme nem szűkül be és az izmok dinamikája is megmarad. Az ehhez kapcsolódó edzésmódszerről bővebben az ABS edzésmódszer c. cikkünkben olvashatsz.


Edzésmunka jellege


Az edzések jellege lehet

  • zsírégető annak, aki fogyni akar,

  • izomnövelő, azok számára, akik izmosodni, erősödni szeretnének,

  • rehabilitációs jellegű, akik sérülésekből, betegségekből szeretnének minél előbb felépülni,

  • kitartást, állóképességet fejlesztő hatású annak, aki a hétköznapokban fizikailag fáradtnak, gyengének érzi magát,

  • mindezen lehetőségek kombinációi.

A terhelések célja lehet:

  • Erő-állóképesség fejlesztés

  • Zsírégetés

  • Izomtömeg növelés

  • Kitartást, állóképességet fejlesztő hatású

Tervezés és gyártás

Nagy vonalakban ezeket a lépéseket gondold át, amikor kültéri fitnesz park vásárlásán gondolkodsz.


1. Költségvetés

Mennyi pénz kell ahhoz, hogy egy funkcionális kültéri fitnesz parkot tudj vásárolni?


Az általunk tervezett és gyártott parkok esetében a sporteszközök és azok vázszerkezete már nettó 5.000.000 Ft + ÁFA-tól kapható komplett rendszerben. Ennek tartalma:

  • 50 nm-es megerősített vázszerkezet fix telepítésű vagy mobil verzióban.

  • 8 - 12 db sporteszköz és kiegészítőik attól függően, hogy milyen sporteszközök kerülnek végül rá a vázszerkezetre.

  • Köszöntő és információs tábla

  • Karbantartási és Ellenőrzési Útmutató Az ide vonatkozó további tudnivalókat itt találod: A kültéri fitnesz park dokumentációi

A nagyobb parkok mérete 120 nm-től indul, míg a jelenleg megtervezett legnagyobb kültéri fitnesz park 1.200 nm, melyet napvitorlás lefedéssel kínálunk. Ezek összege a telepítési helyszín tekintetében változó, de általánosságban elmondható, hogy a sporteszközök ára - meglepő módon - közel ugyanannyiba kerül, mint maga az altalaj telepítése földmunkával, betonozással együtt.


Milyen források állnak rendelkezésre az önálló költségvetésen kívül?
  1. Vállalati szponzoráció

  2. Közösségi finanszírozás

  3. Helyi cégek, támogatók, magánbefektetők

  4. Megrendelői átvállalások saját szakemberek bevonásával

  5. Pályázatok, mint például a Magyar Falu Program

A fenti lehetőségekről itt tudsz bővebben olvasni: Mit tegyek, ha nem kapok állami pénzügyi támogatást kültéri fitnesz parkra?


2. Korosztály és edzésmunka jellege

Hova szánod a kültéri fitnesz parkot?


Az alaptézis az, hogy minél nyitottabb a kondipark, annál inkább szélesedik a látogatók kora és fizikai állapota.


Nyitott kültéri fitnesz park az, ami ingyenes és szabadon látogatható egész évben bárki által.


Az olyan zárt kültéri fitnesz parkban, mint amilyen a Leier Fit-Well edzőtermének tetőtéri részén is megtalálható, a lapsúlyos és kardiós gépek mellett egy funkcionális és egy gyúrósabb kültéri rész is kialakításra került. Előnye, hogy ide már sportban jártasabb személyek járnak, akiknek van már tapasztalatuk a sporteszközök használatában vagy ha kevésbé vagy egyáltalán nem ismeretesek, akkor is számíthatnak segítségre az edzői iránymutatások révén. Plusz ráadás, hogy ilyenkor olyan sporteszközök is szerepelnek a palettán, amiknél a vandálbiztosság nem elsődleges szempont.


Tedd fel magadnak tehát a kérdést: hova szeretném letelepíteni a kondiparkot?

  • Közparkba?

  • Sportegyesület mellé, sportparkba?

  • Hotel, wellness központ, edzőterem, kemping területén?

  • Autópálya pihenők, erdei utak területére?

  • Kórházak, egészségügyi központok, lakóházak környezetébe? Netán tetejére? Zöldtető!

Minél nyitottabb a kondipark, annál inkább szélesedik a közönsége. Nem mindegy, hogy az adott helyen bárki "betévedhet a parkba" vagy célzott közönséggel találkozunk, akik számára a testmozgás minden napos jelenség.


Ehhez mérten vedd figyelembe

  • a meglévő szolgáltatásaidat: pl. focipálya, kosárlabda pálya, asztali tenisz, futókör

  • a célközönséget, akik jelenleg is igénybe veszik az általad kínált lehetőségeket: fiatalkorú, középkorú, szép korú

  • a célt: mozgáskoordináció javítás, erő-állóképesség magas szintű fejlesztése.

Az ad igazán nyugalmat, hogy nagyjából meg tudod fogalmazni, hogy kik fogják látogatni a Parkot. Ha ez megvan, akkor már csak a helyszínt kell megtalálni.


3. Területi adottságok és telepítési helyszín

Jó, ha vízszintes az a terület, ahová a fitnesz parkot telepíteni szeretnénk, de ha lejt vagy emelkedik, netán egyik oldalán jelentős tereprendezés szükséges, akkor az a földmunka árán is meg fog mutatkozni.


Megrendelőinknek lehetősége van ezt a munkafolyamatot a maguk hatáskörébe vonni és előzetes egyeztetés alapján azt önállóan, szakembereik segítségével elvégezni, ezáltal átvéve a költségek egy részét.


Az eddigi kültéri fitnesz parkok egységes osztatú területre kerültek, vagyis téglalap vagy négyzet alakú, de egységes alapterületen vannak, tehát nem kellett a sporteszközöket elszórtan elhelyezni. Azonban nem kizárt, hogy a sportszakmai szempontokat figyelembe véve azokat egymástól bizonyos távolságokra helyezzük el.


Így lehetőség adódik egy erdei kültéri fitnesz park létrehozására is, amely az erdőben sétáló vagy futó Sporttársakat hívja izgalmas kihívások teljesítésére.


Telepítés

A kültéri fitnesz parkok telepítése nem építésengedély köteles. Általában 2 - 3 hónapot vesz igénybe egy komplett kültéri fitnesz park telepítése, de az ütemezés az időjárás függvényében és az előre nem látható körülmények miatt változhat.


Minősítés

A tervezésre, gyártásra és a telepítésre vonatkozó megfelelőségi tanúsítvány


Az ABS Fitness Park Kft. garantálja, hogy az általa tervezett, gyártott és telepített kültéri

sporteszközök mindegyike megfelel az MSZ EN 16630:2015 jelzetű szabványnak, amelyről

megfelelőségi tanúsítványt is adunk.


Üzemeltetői Megfelelőségi Tanúsítvány


2020. november 30-án hatályba lépett az egyes szórakoztatási célú berendezések, létesítmények és ideiglenes szerkezetek, valamint szórakozási célú sporteszközök biztonságosságáról szóló 24/2020. (VII.3.) ITM rendelet, amely a kondiparkok, kültéri fitnesz eszközök üzemeltetési feltételeit írja elő.


Ennek keretében az Üzemeltető a kültéri fitnesz park sporteszközeit a megfelelőségi tanúsítvány birtokában működtetheti, melynek meglétéről és időszakos érvényesítéséről az Üzemeltetőnek kell gondoskodnia a továbbiakban.


Fizetési Ütemezés


Mindenki szereti, ha időben elkészül az, amit ígérnek. A fizetés főleg egy olyan szakmában, ahol a termékek megrendelésre készülnek egy nagyon fontos pont. Így van ez nálunk is. Mi így kezdjük el a gyártást és adjuk át az elkészült kültéri fitnesz parkot.

  1. A szerződés megkötését követően kiállítjuk a teljes bruttó összeg 50%-ról szóló díjbekérőt 8 napos fizetési határidővel. A díjbekérőn szereplő összeg kifizetéséről számla kerül kiállításra és az ezt követő első munkanap elkezdődik a gyártási folyamat.

  2. A készre jelentést követően a maradék 50%-ról is kiállítjuk a díjbekérőt 8 napos fizetési határidővel.


Rendeld meg itt kültéri fitnesz parkodat


Ha szeretnél Te is kültéri fitnesz parkot vásárolni, akkor keress minket bátran a hét minden napján, akár hétvégén is:


Dr. Varga Alexandra

Kültéri fitnesz park értékesítés

CrossCore kizárólagos értékesítője Magyarországon

+36 (20) 956-2680

info@absfitnesspark.hu

38 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page