Terep- és akadályfutó körverseny

Megérkezett

Az ellenfél az idő

A verseny elsődleges célja, hogy 4 versenyző a versenypályát minél rövidebb idő alatt teljesítse az akadályok leküzdésével.

Taktikázz!

Az itt megjelenő szabályrendszer néhány taktikai elemet is magában hordoz, így minden versenyzőnek lehetősége van, hogy egy általa kiválasztott akadály teljesítését kihagyja, feltéve, ha vállalja, hogy ezután egy másik általa választott akadályt kétszer teljesít.

Coffee Shop

Központi kör 4 db negyeddel

4 x 3 db emelő feladat, 12 db burpee és 4 db mászófeladat

12 db szektor

12 db akadály

Futókör

12 x 60 m

Köralakú pálya drónos kép.jpg

Tisztázzunk valamit

A versenypálya alapvetően 3 fő részből áll.

  • A központi rész, ahol a négy különböző színű negyedben az emelő- és mászófeladatok találhatóak.

  • A szektorakadályok, amelyekben a terep- és akadályfutásokról is ismert akadályok vannak.

  • És egy futókör, amely nélkül egy akadályfutó verseny sem lenne az igazi.

A negyedek emelőfeladatai

A versenyző középről, a központi oszlop megérintésével indul a sorsolással elnyert negyedből és ott a negyedhez tartozó emelő feladattal kezd. Minden negyedhez más-más emelőfeladat tartozik. Minden negyedhez 3 akadály kapcsolódik 1-es, 2-es, 3-as számozással.

Hibás, szabálytalan, sikertelen végrehajtás

Az emelőfeladat büntetőfeladata hibás vagy szabálytalan vagy sikertelen teljesítés esetén: hanyatt fekvésből – fej, hát és sarok egyidejűleg érinti a talajt kiinduló pozícióból – kell kéz és könyök segítsége nélkül ötször felállni.

Kizárás: bármelyik burpee és emelőfeladat vagy annak büntetőfeladatának végrehajtásának
kihagyása kizárást von maga után.

Kettlebell – női súly: 20 kg / férfi súly: több mint a női

A kettlebellt egy kijelölt helyről kell felemelni és feltenni az oszlopon található polcra, majd egy burpeet kell végrehajtani és utána le kell venni a kettlebellt az eredeti helyére.

Traktorgumi emelés

A traktorgumit vízszintes helyzetből függőleges pozícióba kell billenteni érintve az oszlopot, majd becsapódási hang nélkül kell visszaengedni a talajra és utána egy burpeet kell végrehajtani.

A női versenyzők számára elemelés a talajtól csípőmagasságig nyújtott láb végállással.
(Dead lift.)

Súlyzótárcsa felrakás – női súly 20 kg / férfi súly: több mint a női

A tartóról felvett súlyzótárcsát kell egy magasba elhelyezett súlyzótárcsa tartóba elhelyezni, majd egy burpeet kell végrehajtani és utána ki kell venni a tartóból a súlytárcsát és a negyed másik szélén lévő tartóra kell felhelyezni.

Téglaátrakás

Kijelölt helyről két téglát kell egyesével átrakni a negyed egyik széléről a másik szélére és a két áthelyezés között egy burpeet kell végrehajtani. Fontos, hogy a téglák a kijelölt hely vonalain belül helyezkedjenek el egymás felett.

A negyedek mászófeladatai

Kötéllétra

Mászókötél

Mászórúd

Csomós mászókötél

A mászófeladat hibás vagy szabálytalan vagy sikertelen teljesítés esetén öt burpeet kell végrehajtani – lehasal a talajra, mellkas érintkezik a talajjal, majd felugrik függőleges testhelyzetben terpeszállásba és taps a fej fölött.

Kizárás: bármely mászófeladat vagy annak büntetőfeladatának kihagyása kizárást von maga után.

Szektorakadályok

Feladatok sorrendje

Avagy hogyan teljesítsük a versenypályát szabályosan?

Emelőfeladat burpeevel

1. Akadály

1 kör futás

Emelőfeladat burpeevel

MÁSZÁS

2. akadály

1 kör futás

Emelőfeladat burpeevel

3. akadály

1 kör futás

Személyes bíró

Aggodalomra semmi ok, hiszen mindenkinek lesz egy saját személyes bírója, aki röviden, tömören, de lényegre törően elmagyarázza a versenyszabályzatot, emlékeztet, hogy melyik akadály következik, figyelmeztet, ha szükségét látja és átsegít a nehéz pillanataidban.

A bíró jelenléte és a bírói magyarázat nem mentesít a versenyszabályzat teljeskörű ismerete alól.

Versenyszabályzat

Kattints és töltsd le!

Versenyszabályzat

Büntetések rontások esetén

Valamelyik feladatot elrontottad? Tudod, mi fog következni, mi megmondjuk, hogy mi lesz az. Figyelem! Nem minden feladat esetében ugyanaz a büntetőfeladat.

5 db hanyatt fekvésből felállás

Emelőfeladat

5 db burpee

Mászófeladat

1 kör futás + büntetőidő

Szektorakadály

Plusz 1 kör futás

Futókör

Image by Nathan Shively

Bírói büntetőidők

A cél az, hogy Mindenki számára egyenlő feltételeket biztosítsunk a versenyzés során. Ha hibáztál, ródd le bűneidet. Minden egyes hibádért - az egyébként kapható büntetőszankciókon kívül - 10 mp büntetőidőt kapsz. Hogy melyek ezek? Olvass tovább!

Akadályok feladatminimuma

Minden akadálynál 10 mp büntetőidő adódik hozzá a versenyző által elért időeredményhez, ha még a feladatminimumot sem teljesíti az egyéb büntetőszankciókon felül.

Burpee

Ha szabálytalanul csinálja. (Pl. taps a fej fölött, nem ér le a mellkas)

Téglaátrakás

Ha a figyelmeztetés ellenére nem igazítja a helyére a téglát.

Kettlebell

Nem a kijelölt gumifelületre teszi.
Ha a talajon feldől a kettlebell és a figyelmeztetés ellenére úgy hagyja.

Traktorgumi

Ha ledobja a gumit.

Súlyzótárcsa

Ha nem az ellentétes oldalra teszi.
Ha talajon a tartó mellé teszi.

Mászófeladatok

Ha leugrik róla. Nem mászik le az aljáig.

Futókör

Ha indokolatlanul akadályoztat a futókörön.
Ha a futópályára belépéssel jelentősen zavarja a futópályán haladót a figyelmeztetés ellenére.

A verseny taktikai feladata

Kék szivacstégla

Minden versenyző két szivacstéglát használhat el a verseny során, egy kéket és egy pirosat, amit még az emelőfeladat megoldása előtt kell felmutatni a saját bírójának. Ezen szivacstéglák a központi oszlop tövénél várnak a felhasználásra. A szivacstéglákat nem lehet előre kiosztani.

Piros szivacstégla

🚩 A piros szivacs felhasználásával szabadon dönthet, hogy melyik akadályt hajtja végre kétszer kompenzálva a kék szivacs felhasználását. A választás itt is akkor szabályos, ha akkor emeli fel és mutatja be a saját bírójának, amikor odaér az adott akadálysor emelőfeladatához.

A szivacstéglák felhasználása nem kötelező. Azonban, ha a versenyző felhasználja az egyik szivacstéglát, akkor köteles a másikat is felhasználni egy másik akadálynál.


Figyelem! Ha a kék szivacs korábban már felhasználásra került, de a versenyző utolsó akadályához érve a piros tégla még nem, akkor a bíró automatikusan kétszer teljesítetti a versenyzővel az utolsó akadályt.


Bármelyik megoldást is alkalmazza a versenyző mindenképpen 12 db akadályt fog végrehajtani. Hiszen, ha egy akadályt is ki kíván hagyni a kék szivacstégla segítségével, akkor mindenképpen dupláznia kell egy másik akadály megoldásakor a piros tégla bemutatásával, hogy az összesen teljesítendő 12 db akadály mindenki számára teljesített legyen.

Elsőbbségi jog

Ha beéri az egyik versenyző a másikat, akkor a gyorsabban haladónak elsőbbségi joga van, amit csak akkor tud szabályosan jelezni, ha az előtte haladó versenyző még nem kezdte el az adott feladatát.
Ha elkezdte, köteles megvárni, míg az előtte haladó befejezi azt. Ebben az esetben vállérintéssel veheti át az adott feladat megkezdésének jogát. Ez egy akadálysoron belül külön-külön értelmezhető, vagyis nem az egész akadálysorra vonatkozik az elsőbbségi jog, csak az adott feladat elvégzésére és utána már nyilvánvalóan ő halad a lehagyott versenyző előtt. Visszaelőzés esetlegesen a következő akadálynál lehetséges.
Ebből következik, hogy az előzés legkönnyebben és legtisztábban a futófeladat teljesítés alatt lehetséges, amely kizár minden vitás szituációt.

Women's Race

A verseny vége

A versenynek akkor van vége, ha a versenyző teljesítette egymást követő helyes sorrendben az akadályokat és a futókörön az utolsó akadály teljesítése után lefutja a kötelező körét vagy köreit és a saját bírója előtt elfutva a kiinduló negyed akadályának határolóvonalánál ér véget számára a verseny a futókörön.